Supplychain

Vloeibare levensmiddelen: een veilig transport

  • 10/01/23
  • 4 min

Snel leveren! Geconfronteerd met het transport van vloeibare voedingsmiddelen die steeds minder of zelfs helemaal geen conserveringsmiddelen bevatten, laat de voedingsindustrie innoveren om aan de gezondheidseisen te voldoen. Het vervoeren van voedselvloeistoffen vraagt daarom om specifieke logistiek: een geschikte vrachtwagen die aan alle veiligheids- en hygiënenormen voldoet en een optimale bezorgketen.

fraikin transport alimentaire

Niet alle vloeibare voedingsmiddelen hebben dezelfde viscositeit en kunnen niet onder dezelfde omstandigheden vervoerd worden. Alleen vloeistoffen waarvan de viscositeit constant blijft en niet die waarvan de viscositeit toeneemt door het roerprincipe (roerverdikkende vloeistoffen) worden door de transportindustrie als “voedselvloeistoffen” beschouwd.

Wordt beschouwd als een voedselvloeistof; een vloeistof waarvan de fysieke eigenschappen overeenkomen met het interne volume van de container die deze bevat, moet getransporteerd worden door een pomp in een pijp door daar te circuleren volgens de verschillende bekende regimes: turbulent, laminair en zuiger. Melk, wijn, vruchtensappen, oliën, azijn, bier, plat of bruisend water, of zelfs honing en eieren kunnen daarom als voedingsvloeistoffen worden beschouwd. Anderzijds kan bijvoorbeeld een soep met bijvoorbeeld kleine stukjes niet op dezelfde manier vervoerd worden omdat de sedimentatie van de vaste delen tijdens de transfer opstoppingen in de leidingen zou kunnen veroorzaken.

 

Transport van vloeibare levensmiddelen: hygiëne is het toverwoord

Om een vervoermiddel geschikt te maken voor het transporteren van voedselvloeistoffen, moet het aan een aantal criteria voldoen. Hygiëne moet natuurlijk onberispelijk zijn, zowel van binnen als van buiten. Deze moet eenvoudig reinigbaar en desinfecteerbaar zijn en mag uitsluitend voor het vervoer van levensmiddelen gebruikt worden. Ten slotte moet de vervoerswijze een zeer effectieve ventilatie omvatten om de juiste temperaturen te handhaven in overeenstemming met de getransporteerde voedselvloeistoffen. We kiezen daarom voor de voedseltank, het meest geschikte transportmiddel voor het transporteren van voedselvloeistoffen.

Toegepast op de gehele agrofoodsector, heeft de ISO 22000 norm, waarin de HACCP-principes (Hazard Analysis Critical Control Point) zijn verwerkt, tot doel de veiligheid van voedingsmiddelen te optimaliseren. Horeca-professionals moeten deze maatregelen dus volgen, net als transporteurs van grondstoffen.

Rémi Paing, projectmanager bij Fraikin, legt uit “dat er naast hygiëne een principe van productveiligheid is, met name door de verschillende openingen van de stortbak te verzegelen, zodat niemand een substantie in de tank zou kunnen gieten. Zowel ter hoogte van de tankluiken als ter hoogte van de lossystemen wordt een hangslot of een zegel geplaatst, zo wordt de lading vloeibaar voedsel verzegeld.”

 

Voedseltanks: technische kenmerken voor het transporteren van vloeistoffen

Er zijn verschillende categorieën voedseltanks: die voor lange afstanden en lokale tanks die worden gebruikt voor het verzamelen van melk met pomp- en telsystemen.

“Een tankbak kan in meerdere compartimenten opgedeeld worden, dit is bijvoorbeeld het geval voor het opslaan van melk bij het vervoeren van biologische melk en niet-biologische melk. Meestal zijn er in voedseltanks maximaal drie compartimenten, dit wordt een multicompartiment-tank genoemd.” voegt Rémi Paing toe.

Bij het ophalen van melk zijn de voedseltanks die worden gebruikt meestal op carriers. Deze zijn uitgerust met een pompsysteem en flexibele leidingen die aansluiting op boerderijtanks en reinigingsapparatuur voor circuits mogelijk maken.

“Een systeem van interne spoelballen loopt door de hele leiding. Buiten de cisterne is het netwerk van leidingen zeer van belang, omdat daar vaak elementen kunnen worden opgeslagen die een proliferatie van bacteriën kunnen veroorzaken. Zowel bij het ophalen als bij het lossen moet men zeer waakzaam te werk gaan. Er zijn meerdere specifieke tankwasstations in de regio.” legt Rémi Paing uit.

Tanks op trailers kunnen ook zorgen voor het verzamelen van melk in gebieden met een hoge melkproductie. Ze hebben dan dezelfde uitrusting als de carriers.

Qua vermogen merken we op dat op carriers de voedseltanks 5.000 tot 16.000 liter verdeelt over drie compartimenten kunnen vervoeren. In de uitvoering met trailer hebben de tanks een vervoervermogen van 25.000 L tot 29.500 L voor melkopvang en 29.000 L tot 35.000 L voor transport over lange afstanden. In deze configuratie kan dit type tank tot wel 9 verschillende compartimenten bevatten.

Om de ideale temperatuur van voedselvloeistoffen te behouden, zijn voedseltanks gemaakt van aluminium of roestvrij staal. De meeste van deze tanks zijn geïsoleerd en niet gekoeld.

In het kort

Vloeistoffen voor levensmiddelen vragen om toegewijd transport: de tankwagen is het meest geschikt om deze middelen te vervoeren. Afhankelijk van de opvang en het te transporteren volume worden vloeistoffen niet in hetzelfde type voedseltank opgeslagen.

Tanks kunnen verschillende soorten voedselvloeistoffen vervoeren als ze in verschillende compartimenten zijn verdeeld. De hygiëne van de compartimenten moet onberispelijk zijn om een goede bewaring van de voedingsvloeistoffen te garanderen.

Om ook te lezen