Wagenparkbeheer

Een voertuig met chauffeur huren: wat zijn de voordelen?

  • 20/02/22
  • 7 min

Terwijl het beroep van vrachtwagenchauffeur steeds minder aantrekkelijk wordt, hebben transportbedrijven het steeds moeilijker om gekwalificeerde en gemotiveerde chauffeurs aan te trekken. Een voertuig met chauffeur huren blijft de beste manier om bedrijven te ontlasten van hun zoektocht en beheer. Rendement op de voordelen van het huren van een voertuig met chauffeur.

fraikin truck

Het verhuren van voertuigen met chauffeurs vereist ook de verplichting om, naast het voertuig ook mankracht aan de klanten te verstrekken. Deze behoudt de volledige controle over zijn logistiek, maar kan indien hij dat wenst van een tijdrovende taak verlost worden namelijk: het bepalen van de routes en leveringen op basis van de beschikbare chauffeurs.

De verhuur van zware voertuigen met chauffeurs is ongetwijfeld de beste manier om de klant een optimale service te garanderen, een kant-en-klare oplossing met opgeleid en professioneel personeel.Transport: een pool van beroepschauffeurs die regelmatig worden geëvalueerd

Autoverhuurbedrijven met chauffeurs zijn zeer veeleisend m.b.t hun werknemers en moeten aan de volgende eisen voldoen: in het bezit zijn van het vrachtwagenrijbewijs, een foutloos medisch onderzoek, een verplichte minimale initiële opleiding (FIMO), evenals een bijscholing om de 5 jaar.

Zoals Lionel Coudert, directeur verhuur met chauffeurs en bijbehorende diensten bij Fraikin en lid van het managementcomité Frankrijk, uitlegt: “bij Fraikin worden alle chauffeurs die aan gehuurde voertuigen zijn toegewezen regelmatig gecontroleerd en geëvalueerd”.

Afhankelijk van de aard van de voertuigen: kranen, hoogwerkers, is training noodzakelijk om het niveau van beheersing van de bestuurder op het hanteren van machines, bouwplaatsen of platforms te waarborgen: dit is het CACES in Frankrjk (Certificat d’Aptitude à la Conduite en Sécurité/ NL: Certificaat van geschiktheid voor veilig rijden). Niet alle chauffeurs beheersen het bestuur van alle voertuigen.

Het is dan het verhuurbedrijf met chauffeur dat bepaalt welke chauffeur het best voorbereid is op het door de klant opgestelde routeplan en de te vervoeren goederen te vervoeren. Dit is een meerwaarde die niet bestaat wanneer het de klant is die zijn eigen chauffeur kiest.

Het voordeel van het huren van een voertuig met chauffeur ligt ook in de toenemende moeilijkheid om vrachtwagenchauffeurs te vinden in Frankrijk en Europa.

Dit beroep trekt weinig jongeren en vrouwen aan, en lijdt aan een slecht imago. Er zijn tussen de 40 en 50 000 vacatures als vrachtwagenchauffeur beschikbaar in Frankrijk, en de chauffeurs die met pensioen gaan zullen zeker niet allemaal vervangen worden wegens het gebrek aan chauffeurs.

Wanneer een klant op zoek is naar een chauffeur aan zijn zijde, is de taak moeilijk: het verhuurbedrijf met chauffeur kan de klant ontlasten dankzij de pool van gekwalificeerde chauffeurs die tot zijn beschikking staan.

Chauffeurs die gewend zijn om voor hetzelfde verhuurbedrijf te werken, hebben over het algemeen vertrouwen in hun werkgever en blijven beschikbaar om regelmatig te werken.

Lionel Coudert legt uit: “Bij Fraikin, wiens reputatie erg belangrijk is, weten chauffeurs dat we goede werkomstandigheden bieden, dat de voertuigen nieuw en in perfecte staat zijn en dat het werk veilig kan worden uitgevoerd.”

Wanneer het sociale klimaat goed is in een autoverhuurbedrijf met chauffeurs, blijven deze heel lang ter beschikking van het bedrijf en worden ze steeds efficiënter omdat ze de werking van het bedrijf, de voertuigen en de teams kennen.

 

Het verhuren van een voertuig met chauffeur staat gelijk met vervoer voor derden tegen vergoeding.

Elke missie heeft zijn bijzonderheden: of het nu gaat om het transporteren van materialen naar een particulier, het bezorgen van bestellingen, het ophalen van afval, het installeren van technische elementen in een stedelijke omgeving, het vereist allemaal andere vaardigheden.

Dit is één van de voordelen van het huren van een voertuig met chauffeur: het is niet nodig om zelf een “casting” uit te voeren, de klant wordt begeleid bij het zoeken naar de persoon die bij de taak past.

“Wanneer een klant met Fraikin wil werken, zullen we hem eerst ontmoeten en hem een opleiding gevende sturen. Deze zal de behoeften van de klant bestuderen en een profiel opstellen op basis van de behoeften van het bedrijf”, legt Lionel Coudert uit.

Zodra profilering is uitgevoerd, kan het verhuurbedrijf vervolgens binnen zijn interne pool van werknemers zoeken naar de persoon die het meest efficiënt is voor de gevraagde taak. Als de pool het niet mogelijk maakt om de vereiste vaardigheden te garanderen, kan ze contact opnemen met uitzendbureaus, trainingsorganisaties, agentschappen of zelfs door advertenties op sociale netwerken te plaatsen.

De chauffeur wordt vervolgens aan de klant voorgesteld: de klant kan dan beoordelen of hij aan zijn wensen voldoet.

 

Tourmanagement: ondersteuning op maat

Indien de klant ook zijn leveringen wenst te optimaliseren kan hij gebruik maken van een bijkomende dienst: routebeheer via MY ROUTE BY FRAIKIN. Met deze service zal het verhuurbedrijf de werking van de routes van het klantbedrijf bestuderen alvorens te bepalen welke chauffeur geschikt is: het routeplan, de frequentie van de rondes, de leveringsroute, het laden van voertuigen …

Lionel Coudert, directeur van de verhuurdiensten met chauffeurs bij Fraikin, uitlegt: “We analyseren de tour, we signaleren de hindernissen en sturen een opleiding gevende ter plaatse om hun manier van werken te bestuderen. Naast de verhuurservice van de chauffeur kan deze dienst ook heel interessant zijn.” Tot 30% meer leveringen per voertuig en tijdsbesparing werden waargenomen bij gebruikers van deze optionele service.

Door dit voorafgaand te doen zal het bedrijf beseffen wat zijn zwakke punten zijn op het gebied van het beheer van zijn vloot en zijn tours. De samenwerking wordt ook interessanter omdat de verhuurder een ware adviseur wordt door de leveringsactiviteit van zijn klant te optimaliseren.

 

Dit ontwikkelt een permanente band tussen het verhuurbedrijf, de chauffeur en de klant

De klant is er altijd van verzekerd dat deze band tussen de drie partijen bestaat: het verhuurbedrijf, de chauffeur en de klant.

Lionel Coudert zegt: “De klant profiteert van de steun van het bureau: elk Fraikin-agentschap (er zijn er meer dan 120 in Frankrijk) wordt beschouwd als de gesprekspartner van de chauffeurs die door het agentschap aan de taak zijn toegewezen. Er zijn dus Fraikin-managers in elk lokaal bureau die permanent in contact blijven met de chauffeurs”.

Deze communicatie is kostbaar: de beheerder beantwoordt de vragen van de chauffeur over vakantie, brandstof, beschermingsmiddelen of als hij een extra accessoire nodig heeft, kwesties over de staat van het voertuig, enz.

Evenzo kan de klant altijd contact opnemen met een manager in geval van vragen over de activiteit van zijn chauffeur.

 

Een voertuig met chauffeur huren: tijdwinst en een voordelige oplossing

Dankzij verhuur met chauffeur hoeft de klant zich geen zorgen meer te maken over administratieve procedures:

  • De autopapieren regelen,
  • De bestuurder vervangen bij afwezigheid,
  • Verlof beheren,
  • De vrachtwagen aan de normen laten voldoen,
  • Opvolging van het onderhoud van het voertuig.

Het autoverhuurbedrijf zorgt voor de opleiding van de chauffeurs, voor hun goede integratie en hun welzijn in het bedrijf van de klant.

Het beschikt ook over de nodige apparatuur om de routes en tours van de chauffeur te beheren: de klant hoeft geen activiteitenoverzicht op te stellen, te voldoen aan de verkeersregels en de bijzonderheden te kennen met betrekking tot het besturen van vrachtwagens, en de facturatie gaat rechtstreeks via het verhuurbedrijf. Alles gaat volledig automatisch en wordt verzorgd.

Door een voertuig met chauffeur te huren, ontlast u uzelf van alle bijkomende zorgen, maar ook van uw verantwoordelijkheid: bij een ongeval is de klant verantwoordelijk voor de chauffeur die hij in dienst heeft. Aansprakelijkheid overgedragen aan de verzekering van de verhuurder in het geval dat de bestuurder met het voertuig wordt gehuurd.

In het kort

Verhuur van voertuigen met chauffeur wordt steeds meer gewaardeerd door klanten omdat het vele voordelen biedt: tijdwinst, opvolging, ondersteuning bij routebeheer, administratieve verlichting, enz.

De profilering en training en accreditatie van chauffeurs vallen onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder, het klantbedrijf krijgt een voertuigverhuur toegewezen met gekwalificeerde chauffeurs. Het verhuurbedrijf staat garant voor vervanging van de chauffeur bij afwezigheid en zorgt zo naast het onderhoud van het voertuig voor opvolging in de transportketen.

Om ook te lezen

Fraikin-fmag-Livraison-structurer-flotte
Wagenparkbeheer

Thuislevering: hoe structureer je je wagenpark bij de opstart van je nieuwe dienstverlening

Ga je van start met een thuisleveringsdienst en wil je structuur brengen in je wagenpark, dan zal de regelgeving je een eerste idee geven van welk…
11/01/23
4 min